Čo ponúka Liptovská Mara? Vodné športy a zábava pre celú rodinu

Vodná zábava na Liptovskej Mare: Vodné športy a aktivity pre celú rodinu

 

K benefitom pre vašu psychiku musíme pripočítať ešte množstvo aktivít, ktoré sú pre vás pripravené na tomto liptovskom “mori”. Vyskúšať môžete naozaj všetko. Hádam neexistuje nič, čo by liptovskí prevádzkovatelia kempov a ubytovacích rezortov nezahrnuli do svojej ponuky.

Ak hľadáte perfektnú dovolenku, ktorá ponúka športové vyžitie porovnateľné s možnosťami v prímorských destináciách, určite zamierte na Liptov.

Medzi Ružomberkom a Liptovským Mikulášom

Vodná nádrž Liptovská Mara je skutočne impozantným vodným dielom, ktorého výstavba prebehla v rokoch 1969 až 1975. S objemom 362 miliónov metrov kubických patrí medzi najväčšie nádrže na Slovensku s množstvom rekreačných a ubytovacích zariadení, odkiaľ môžete vybehnúť k vode len tak v plážových šľapkách.

Aj keď si priehrada dlho držala prvenstvo, po dokončení oravskej nádrže v roku 1993 ju táto tromfla v objeme vody, keďže oravská má až 375 miliónov kubických metrov.

Počas výstavby bolo zaplavené územie s rozlohou takmer 27 štvorcových kilometrov. Do vody sa pohrúžilo trinásť obcí, dvanásť z nich celkom zmizlo. Medzi týmito obcami boli Čemice, Demčín, Liptovská Mara, Nižné Dechtáre, pôvodná Liptovská Sielnica, Paludza, Parížovce, Ráztoky, Sestrč, Sokolče, Vrbie a Vyšné Dechtáre. Z Liptovského Trnovca bola zaplavená jeho dolná časť – Bukovina.

Presídlenie bolo nevyhnutné pre 940 rodín, čo predstavovalo približne štyritisíc obyvateľov. Hlavným cieľom vodného diela Liptovská Mara je protipovodňová ochrana, avšak slúži aj na výrobu elektrickej energie. Pod hrádzou sa nachádzajú štyri turbíny s celkovým výkonom 198 MW.

Aj keď priehrada má svoj obrovský význam najmä z hľadiska ochrany proti povodniam a výroby elektrickej energie, vyhľadávaná je predovšetkým pre možnosti rekreačného vyžitia. Ponúka množstvo radovánok, ktoré návštevníci využívajú prevažne počas letných mesiacov.

Na vodu aj pod hladinu

Liptovská Mara je vyhľadávaná najmä pre rôzne vodné športy a aktivity, pre ktoré naozaj nemusíte chodiť ďaleko. Tým, že je situovaná na strednom Slovensku, je ľahko dostupná z každého kúta Slovenska. Môžete sa tešiť nielen na plavbu loďou či vodné bicykle, ale aj na netradičnejšie vodné športy.

Kúpanie a plávanie

Presunieme sa k najjednoduchšej vodnej aktivite, na ktorej je postavená každá dovolenka na Liptove. Kúpanie, plávanie a bláznenie sa vo vode milujú najmä malé deti. Ak sa vyberiete k Liptovskej Mare ako rodina, pravdepodobne vás bude zaujímať, aká je nádrž hlboká a akú teplotu vody môžete očakávať.

Maximálna hĺbka Liptovskej Mary dosahuje 43 m. Teplota vody sa v letných mesiacoch pohybuje okolo 25 stupňov, čo ju robí ideálnou na plávanie. Vašou jedinou starosťou bude, ako sa obliecť na pláž, zábava vo vode už príde sama. 

Výletná plavba loďou

Veľmi sa vám do vody nechce, zato by ste radi videli miesta, kam sa bežne nedostanete? Nastúpte na vyhliadkovú loď Mária, odkiaľ získate jedinečný pohľad na Západné či Nízke Tatry alebo Chočské vrchy.

Štartuje sa v prístavisku ATC Liptovský Trnovec. Plavba trvá približne 1 hodinu. V letných mesiacoch júl a august je loď v prevádzke denne, každú celú hodinu od 10:00 hod. do 16:00 hod, po zvyšok roka sú plavby individuálne.

Krásny zážitok, dokonalý relax, unikátne pohľady, okrem toho sa dozviete zaujímavosti z histórie výstavby vodnej nádrže. Loď Mária je vhodná aj na plavbu pre mamičky s kočíkmi.

Krásy liptovského kraja z pokojnej hladiny Liptovskej Mary môžete obdivovať aj z katamaránu, čo je otvorená motorová loď s rozmermi 8 m x 2,5 m riadená pomocou volantu. Luxusné a pohodlné prevedenie interiéru lode je zárukou nezabudnuteľných zážitkov.

Samozrejmosťou je široká paleta doplnkových služieb, ako je napr. kúpanie z lode či pristavenie lode na rôznych miestach Liptovskej Mary.

Wakeboarding/Kneeboarding

Wakeboarding je vodný šport, ktorý spočíva v jazde na wakeboarde ťahanom loďou alebo káblovým vlekom po vodnej hladine. Pri wakeboarde stojíte na doske s mierne pokrčenými kolenami a jednou nohou pred druhou.

Kneeboarding má s wakeboardingom veľa spoločného, sú to azda dva najpodobnejšie vodné športy. Rozdiel je v tom, čo robíte na doske. Zatiaľ čo pri wakeboardingu stojíte, pri kneeboardingu kľačíte na doske, pričom si sedíte na pätách.

K doske vás fixuje bezpečnostný popruh, ktorý prechádza cez vaše stehná. Táto pozícia umožňuje jazdcovi lepšiu kontrolu a stabilitu počas jazdy na vode.

Wakeboarding, tak i kneeboarding je skvelá zábava pre všetky vekové kategórie a úrovne skúseností, takže každý môže zažiť dobrodružstvo na doske.

Vodný skúter

Pre milovníkov rýchlej jazdy a adrenalínu na vode je skvelou voľbou jazda na vodnom skútri. Ak vlastníte preukaz “Vodca malého plavidla”, môžete zažiť vzrušenie jazdy na skútri ako skutočný pirát morí.

Po krátkej inštruktáži sa môžete pripraviť na vzrušujúcu jazdu, počas ktorej môžete vyskúšať rôzne skoky, otočky alebo jednoducho preženiete skúter po hladine.

Ak však nemáte potrebný preukaz, skúsený inštruktor sa postará o vašu bezpečnosť a pohodlie. Navyše niektoré rezorty a kempy dokážu poskytnúť aj vybavenie na vodu a potápačské potreby. Za príplatok si môžete požičať neoprénový oblek. Tento špeciálny oblek vám poskytne lepšiu ochranu a pohodlie počas jazdy. Udrží vás v teple a suchu, čo je obzvlášť dôležité v chladnejších vodách alebo počas veterných dní.

Windsurfing/Kitesurfing

Ľudia venujúci sa týmto športom sa často za jazdou po vode vydávajú na morské pobrežie, kde je veľkou výhodou plytká voda, čerstvý vietor a pritom teplo.

 Windsurfing aj kitesurfing je však možné prevádzkovať aj na pokojnejších hladinách na Slovensku. Za dobrých poveternostných podmienok aj na vodnej nádrži Liptovská Mara. V lete dokonca môžete využiť aj školu windsurfingu.

Všetko, čo potrebujete, je adekvátne športové vybavenie a dva prírodné živly. Kite (šarkan) alebo plachta na windsurfe musia byť poháňané vetrom a doska zas musí plynulo kĺzať po vodnej hladine.

Flyboard

Flyboard je jeden z najnovších typov vodnej zábavy, ktorý pochádza z Francúzska. Na prvý pohľad sa môže zdať, že jeho technika je zložitá, ale po chvíľke tréningu a nájdení rovnováhy sa vám otvoria úplne nové dimenzie zábavy.

Princíp je jednoduchý. Máte na sebe špeciálne tryskové topánky, ktoré sú hadicou pripojené ku skútru. Touto hadicou prechádza voda vo vysokom tlaku, ktorá vás dokáže vystreliť do vzduchu. Sila prúdu vody vám pomôže aj pod vodou – s trochou cviku sa dostanete aj 4 metre pod hladinu.

Ovládanie je extra jednoduché, na zaškolenie stačí nejakých 10 minút a potom vás už inštruktor vypustí do vĺn. Môžete skákať, lietať, robiť saltá, jednoducho ide o zábavu bez limitov.

Vodné bicykle

Vodné bicykle sú skutočne skvelým spôsobom, ako si užiť zábavu na vode. Ich jednoduchá konštrukcia a bezpečnosť ich robia obľúbenými nielen medzi rekreačnými plavcami, ale aj medzi rodinami s deťmi.

Môžete si užiť pokojnú plavbu po vodnej nádrži a obdivovať krásu okolia, alebo si môžete zaplávať či zarybárčiť. Niektoré sú dokonca vybavené šmykľavkami pre väčšiu zábavu.

Vodné bicykle poskytujú väčšiu bezpečnosť ako niektoré iné vodné prostriedky, pretože sú stabilnejšie a menej náchylné na prevrátenie. Vzhľadom na ich jednoduchosť a bezpečnosť sú skvelou voľbou pre ľudí všetkých vekových kategórií a úrovní skúseností.

Bez zvýšenej námahy vás povezú rýchlosťou 10 až 15 kilometrov za hodinu. Môžete sa na nich voziť prakticky bez prestania, keďže ich pohon nie je obmedzovaný množstvom paliva alebo kapacitou batérie.

Takto môžete spoznať širšie okolie Liptovskej Mary. Zastavte sa v niektorom z okolitých kempov či rezortov, doprajte si obed alebo ľadové osvieženie.

Stravovanie počas dovolenky: Viete, ako môžu nápoje ovplyvniť zdravie zubov?

Motorový rýchločln

Na adrenalínovú jazdu aj výletnú plavbu. Motorový rýchločln s 500 konskými silami je ideálnym vozidlom pre rýchlu plavbu. Adrenalínová 10 alebo 15 minútová a zároveň bezpečná jazda je zaručená, čln totiž ovláda kvalifikovaný kapitán. Vysoký výkon člna umožňuje plynulý pohyb po vode a rýchlu reakciu na zmeny v prostredí.

Poskytuje komfortné sedenie, čo z neho robí skvelú voľbu pre rodinné výlety po Liptovskej Mare. Zadajte kurz, pohodlne sa usaďte a nechajte sa unášať po liptovských vlnách. Skvelý tip na nezabudnuteľný zážitok na vode.

Stand Up Paddle boarding (Paddleboarding)

Stand Up Paddle boarding je šport, ktorý sa veľmi podobá modernému surfingu a pochádza z havajských ostrovov. Používa sa doska, ktorá je podobná surfovému longboardu. Pri paddleboardingu stojíte alebo kľačíte na doske a používate dlhé pádlo na pohyb dopredu po vode.

Tento šport je veľmi populárny, pretože je vhodný pre všetky vekové kategórie a úrovne kondície. Je to skvelý spôsob, ako tráviť čas na vode, cvičiť a užívať si prírodu z úplne nového uhla pohľadu. Jeho veľkou výhodou je, že ho môžete vykonávať aj na pokojnej hladine, ako je Liptovská Mara. Paddleboardy si požičiate aj u nás v Maladinove. 

V súčasnosti je k dispozícii množstvo rôznych typov paddleboardov, aby si každý našiel ten správny pre svoje potreby. Špecialitou je stand up paddle board určený pre až 6 osôb. Je to ideálna voľba pre tímové výlety a súťaže, kde si môžete užívať spoločnú jazdu na vode a vytvárať nezabudnuteľné zážitky s priateľmi alebo rodinou.

Kajak

Kajakovanie je ideálne tak pre rozbúrené vody, ako aj pre pokojnú hladinu. Vydajte sa v kajaku naprieč Liptovskou Marou, relaxujte a obdivujte prírodu.

Mnoho ľudí si mýli kajak s kanoe. V tomto prípade sa budete voziť v kajaku, čo znamená, že paluba je uzavretá – sedíte s nohami vystretými pred sebou a v ruke budete mať obojstranné pádlo. Kajaky sú zároveň rýchlejšie ako kanoe.

Táto vodná aktivita si nevyžaduje predchádzajúce ani špeciálne schopnosti. Každý, kto má záujem o dobrodružstvo a objavovanie, sa ľahko naučí základy kajakovania a môže si užívať radosť z tohto športu. Navyše kajakovanie je vhodné aj pre ľudí s astmou.

Vodné lyže

Vodné lyže sú skutočne vzrušujúcim a adrenalínom nabitým vodným športom. Pomocou lyží môžete poraziť vlny jazera a zažiť ten nezameniteľný pocit, keď sa vám po tele rozlieva adrenalín.

Tento šport je ideálny pre tých, ktorí hľadajú rýchlu a akčnú zábavu na vode, a je vhodný nielen pre pokročilých vodných športovcov, ale aj pre začiatočníkov. Ak ste nováčik, je vždy dobré absolvovať kurz s inštruktorom, ktorý vás oboznámi so správnou technikou a základnými pravidlami, čo vám umožní rýchlejšie a bezpečnejšie zvládnuť vodné lyžovanie.

Jeho praktizovanie v prírodných prostrediach, ako je napríklad Liptovská Mara, tiež umožňuje úzky kontakt s prírodou a relaxáciu pod šírym nebom.

Jazda na vodnom banáne

Ochlaďte sa počas horúceho slnečného dňa a užite si vzrušujúcu jazdu na vodnom banáne. Jazda na nafukovacom banáne ťahanom vodným skútrom je skutočným adrenalínovým zážitkom pre tých, ktorí si radi užívajú zábavu na vode.

Inštruktor na vodnom skútri sa určite postará o to, aby ste mali dostatok zábavy a nezabudnuteľných zážitkov. Pády do vody sú nevyhnutnou súčasťou a poskytujú vám pocit oslobodenia od všetkých starostí. Ak ste pripravení na dobrodružstvo a zábavu, jazda na nafukovacom banáne je presne to, čo hľadáte.

Potápanie

Liptovská Mara je skutočne skvelým miestom pre rôzne vodné športy, ale aj pre potápanie. S čistou vodou a zaujímavými miestami na objavovanie pod hladinou je ideálnym miestom pre potápačov všetkých úrovní skúseností.

Najvhodnejšie obdobie pre potápanie je máj a jún, keď je viditeľnosť vo vode dobrá, čo prispieva k zážitku z potápania. Priemerná viditeľnosť okolo 2–4 metrov môže byť stále dostatočná na to, aby ste si mohli vychutnať krásu podmorskej krajiny a možno aj objavili niečo nové a zaujímavé.

Potápanie v Liptovskej Mare vám môže ponúknuť množstvo zaujímavých miest na preskúmanie, ako sú zatopené dediny, rôzne potopené objekty a úžasnú flóru a faunu.

Upozornenie pre potápačov: Viete, čo je dekompresná choroba a ako sa jej vyvarovať?

Jachting

Milovníci vody často dávajú prednosť jachtingu a plavbe po tichom jazere pred preplnenými rezortmi na pobreží. Dôvody? Pohoda, sloboda, pokoj a príroda. Liptovská Mara ponúka dokonalé podmienky pre jachting a plachtenie.

Jachting je určite náročný, no zároveň krásny vodný šport, ktorý prináša mnoho benefitov. Okrem toho, že je to skvelý spôsob, ako tráviť čas na vode, má tiež výrazný vplyv na rozvoj osobných zručností a charakterových vlastností. Vychováva k samostatnosti, pretože pri plachtení na jachte musíte byť schopní robiť rozhodnutia a konať nezávisle.

Aquazorbing

Aquazorbing je druh výnimočnej adrenalínovej zábavy. Jeho základom je aquazorbová plastová guľa pripomínajúca guľu na zorbing. Zmyslom aquazorbingu je snaha o chôdzu po hladine vody.

Keď si vleziete do gule, uzavrie sa vodotesný zips a guľa sa nafúkne vzduchom. V tejto obrovskej lopte ste následne pustení na vodu. Zmyslom aquazorbingu je snaha o chôdzu po vode, môžete však robiť aj kotrmelce, saltá a pod.

Vzduch v guli vydrží približne 20 minút, no už po 3–10 minútach sa môžete cítiť vyčerpaní, pretože aj tu platia fyzikálne zákony. V guli je možné byť aj vo dvojici, čo môže byť celkom zaujímavý pohľad.

Objavujte krásy Liptova

Liptovská Mara je nádherná nádrž na severe Slovenska, obľúbená nielen pre osvieženie v horúcich letných dňoch, ale aj pre okolité atrakcie a možnosti turistiky. Táto oblasť je naozaj bohatá na prírodné krásy a rekreačné aktivity.

Okrem relaxu na pláži a vodných športov ponúka Liptovská Mara aj možnosti rybolovu a lovu, čo je ďalšia obľúbená aktivita medzi návštevníkmi. Pre tých, ktorí si radi vychutnávajú prírodu, sú v okolí nádrže mnohé turistické chodníky a cyklotrasy, ktoré vedú cez úchvatné scenérie slovenských hôr a dolín.

Bicykle si môžete zapožičať v okolitých kempoch a rezortoch, ktoré ponúkajú príjemné a lacné ubytovanie a skvelú stravu. Skombinujte zábavu pri Liptovskej Mare s ubytovaním v objatí prírody, máte perfektný tip na víkend. Nezabudnite si do kempingu zobrať aj párty spoločenské hry, pre prípad nepriaznivého počasia.

Samotná Liptovská Mara je veľkým územím a má svoj vlastný polostrov s názvom Ratkovie. Tento polostrov je známy ako významné miesto pre dendrologické a ornitologické pozorovanie. Na ňom sa nachádza aj arborétum spolu s náučným chodníkom, čo poskytuje návštevníkom možnosť spoznať bohatstvo miestnej flóry a fauny. Trasa je nenáročná a je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Archeologická lokalita Havránok sa nachádza nad priehradným múrom Liptovskej Mary, asi 2 km južne od obce Bobrovník. Je veľmi dôležitým historickým miestom. Nájdete tu keltské opevnenie osady Kotínov spolu s druidskou svätyňou, ktorá pochádza z 1. storočia pred naším letopočtom. Toto miesto je nesmierne dôležité pre pochopenie života keltských kmeňov na území dnešného Slovenska.

V Havránku je vybudované múzeum v prírode, ktoré je sprístupnené verejnosti. Toto múzeum poskytuje návštevníkom možnosť spoznať históriu a kultúru tohto regiónu prostredníctvom expozícií, interaktívnych ukážok a prehliadok archeologických nálezov.

Medzi ďalšie atrakcie v okolí Liptovskej Mary patria termálne kúpaliská, ktoré sú ideálnym miestom na relaxáciu a oddych po dni plnom aktivity. Okrem toho sa v blízkom okolí nachádzajú aj mnohé kultúrne pamiatky, ktoré poskytujú pohľad do bohatej histórie tejto oblasti.

Na záver

Leto volá k vode! Pre všetkých, ktorí si radi užívajú prírodu a aktívny oddych, je Liptovská Mara skutočným rajom s množstvom možností na objavovanie a zábavu. Skočte do vody a okúpte sa, povozte sa na vodnom bicykli alebo na kajaku. Ak túžite po väčšom adrenalíne, vyskúšajte motorový rýchločln, flyboard alebo jazdu na vodnom banáne.

Vodná nádrž Liptovská Mara na severe Slovenska sa môže stať vašou obľúbenou dovolenkovou destináciou a výhodou je, že naozaj nemusíte chodiť ďaleko. Spojte zábavu pri vode s pobytom v autokempingu alebo v niektorom z ubytovacích rezortov, vydajte sa na poznávanie liptovského regiónu alebo preskúmajte cyklotrasy.

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

Eva Dedinská, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Pomôžeme vám s viditeľnosťou webu, marketingom, PPC reklamou.

Zdroje:

https://lodmaria.sk/

http://www.lodmara.sk/wp/o-plavidlach/

https://xtremeadventures.eu/clanek/vse-co-potrebujes-vedet-o-flyboardingu

https://marafun.sk/

https://www.kayakpaddling.net/sk/z%C3%A1kladn%C3%A9-kajak%C3%A1rske-%C5%A5ahy/

https://www.natrip.eu/liptovska-mara-vodne-sporty-a-priroda-letne-radovanky-na-liptovskej-priehrade/

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek a nezmeškajte žiadnu zo skvelých ponúk