Maladinovo výzva: Túra na Skalku v Nízkych Tatrách

v posledných prázdninových dňoch sme sa vybrali na ďalší vrchol, podľa ktorého sme pomenovali náš apartmánový dom - Skalka. Vrchol Skalka sa nachádza v Nízkych Tatrách a poskytuje nádherný kruhový výhľad na všetky svetové strany. Sú prakticky dva spôsoby, ako sa na Skalku dostať. Peši vystúpať na hrebeň z Bielej Púte cez Tri Vody alebo sa vyviezť lanovkou na Chopok a odtiaľ prejsť po hrebeni. My sme zvolili druhú, ľahšiu variantu.

Lanovkou sme sa vyviezli hneď prvým spojom ráno o 8:30 na Chopok. Odtiaľ sme sa vydali po červenej turistickej značke smerom na Poľanu. Po cestičke sme šli úplne sami a tak sa nám podarilo stretnúť obrovskú čriedu kamzíkov. S malými kamzíčatami a dokonca s kamzíkom albínom.

Chodník je spočiatku upravený - kedysi ho tvorili vysokoškolskí študenti počas letnej brigády. Prechádzame okolo Zadných Derešov, na Poľanu. Odtiaľ sa otočíme smerom na juh, chodíkom smerujúcim na Chabenec, po stopách cesty SNP. Po dosiahnutí vrcholu Kotliská (1937 m n.m) zabočíme vľavo. Chodník je naozaj krásny, no v závere je výstup veľmi strmý a náročný. Odmenou je ale naozaj skvostný pohľad na všetky svetové strany. Uvidíte Chopok, Chabenec, celú dolinu medzi Skalkou a Chopkom, dolinu Horehronia...Na vrchole sme boli úplne sami a podľa slabo prešlapaného chodníka súdime, že byť sám na Skalke nie je nič nezvyčajné.

Po dostatočnom nafotení a odpočinku sme sa vydali naspäť. Náročný výstup sa teraz zmenil na náročný zostup - podklad bol veľmi nestabilný, paličky by sa hodili. Nuž zvládli sme to, v diaľke začalo hrmieť a tak sme sa poponáhľali naspäť na Chopok. Motiváciou bolo chladené pivo, pravá kapustnica a buchta "Chopok" s vanilkovým krémom na Kamennej Chate pod Chopkom. Toto je pre nás "must have" pri každej návšteve Chopku :)

Túra na Skalku je jedna z tých náročnejších, ak si na ňu netrúfate, stačí si trasu skrátiť len po Poľanu. Alebo ešte ďalej. Výhľady a zážitky budete mať garantované tak či tak.

 

Z Chopku je to na Skalku necelých 8 km, 3,5 hodiny. Celková trasa tam a naspäť je aj na 8 hodín.

V prípade varianty peši z Bielej Púte si vyhraďte 5 hodín na výstup a nohy pripravte na 9 km len smerom k vrcholu.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek a nezmeškajte žiadnu zo skvelých ponúk