Tip na výlet: Sidorovo (1099 m)

Štart&Cieľ: Ružomberok, kalvária, Vlkolínec alebo Hrabovo

Trasa: 11,5 km+

Čas: 5 hod cca

Stúpanie: 800 m

Sidorovo je menší kopec, ktorý sa nachádza nad dedinkou Vlkolínec, známym skanzenom, ktorý je zapísaný aj v UNESCO. My sme sa na tento vrchol vybrali už od kalvárie v Ružomberku, kde začína červená turistická značka. Po tejto trase sme ale išli sami, väčšina turistov teda využíva prístup z druhej strany (veľmi strmým stúpaním), smerom od Hrabova po žltej turistickej značke.

Stúpanie na vrchol bolo tiahle a rozložené na dlhú trasu, preto nebolo až tak intenzívne. Prechádzali sme listnatými lesmi, s občasnými výhľadmi na jednu alebo druhú stranu.

Na vrchole Sidorovo je vybudovaná vyhliadka aj s popisom vrcholov, ktoré môžete odtiaľ sledovať a s popisom histórie tohto miesta.

Zo Sidorova sme sa vybrali ďalej po červenej značke, veľmi strmým zostupom do Sedla pod Sidorovom a do dedinky Vlkolínec. Vo Vlkolínci je možnosť občerstvenia, poprezerania pôvodných domčekov a návšteva mini farmy. Vlkolínec je obývaným skanzenom zapísaným na zozname UNESCO, preto ak ste ho ešte nenavštívili, určite to odporúčame. Z Vlkolínca sa potom môžete naspäť vrátiť po žltej značke cez Hrabovo alebo po zelenej značke cez les (Mederlyho cesta) a následne po "Kráľoveskej ceste", ktoré sú zároveň cyklotrasou.

Trasa je nenáročná, vhodná aj pre rodiny, poldenná.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek a nezmeškajte žiadnu zo skvelých ponúk