Tip na túru: Slemä v Nízkych Tatrách

Štart: Hotel Ďumbier, Jánska Dolina

Cieľ: Stanišovská Jaskyňa

Vrch: Slemä (1514 m n.m.)

Dĺžka: 20,6 km

Čas: 7+ hod

 

Na Slemä sa dá vybrať rôznymi trasami, z Jánskej doliny alebo z Liptovskej Porúbky či dokonca z Malužinej. Mnoho turistov sem láka najmä vrak ruského lietadla, ktoré práve pri vrchole Slemä havarovalo v roku 1944. Taktiež sa v tejto oblasti Nízkych Tatier nachádza mnoho partizánskych bunkrov a náučných tabúľ, ktoré nám približujú ako to vyzeralo v čase ukrývania partizánov v horách.

My sme sa na Slemä vybrali po červenej turistickej značke z parkoviska pri Hoteli Ďumbier v Liptovskom Jáne. Spočiatku je stúpanie relatívne mierne, cesta je rozbahnená topením snehu. Po asi 1 hodine prichádzame k náročnejšiemu stúpaniu priamo cez vrstevnice. Chodník sa miestami stráca v popadaných stromoch, značky vidíme len sporadicky. Chodník nie je moc prešlapaný, turistov sem asi moc nechodí. Po vyše 2 hodinách od začiatku túry dosahujeme vrchol Smrekovica (1287 m), v mapách označený aj ako Smerekovica. Kde je pravda, nevieme. Odtiaľto je to príjemná prechádzka, v závere s klesaním do Stanišovského sedla. Tu je možnosť si oddýchnuť na lavičke, no my pokračujeme ďalej keďže čas pokročil a my máme stále pred sebou dlhú cestu. Prechádzame okolo niekoľkých chát a prvého partizánskeho bunkra, ktorý je v súčasnosti možné využiť ako útulňu, s výhľadmi na Západné Tatry a Kriváň. V sedle pod Brtkovicou si dávame prestávku pri náučnej tabuli a pripravujeme sa na stúpanie na Slemä. Stúpame po zelenej turistickej značke asi 1,5 hodiny, v celkom príjemných serpentínach miestami zľadovatelých. Sem tam sa objavujú výhľady do doliny alebo na Západné Tatry. V závere stúpania je už vcelku dosť snehu a tí ťažší z nás sa prepadávajú po kolená :) Vrchol Slemä je nenápadný a neposkytuje prakticky žiadny výhľad. Cca 200 m od vrcholu sa nachádzajú trosky už spomenutého lietadla Li-2 s pamätnou tabuľou na obete tejto leteckej havárie, pri ktorej zahynulo 19 mladých vojakov zo Slovenska, Česka a Ruska. My sme z trosiek toho moc nevideli, pretože na lietadle bolo cca 50 cm snehu. Tu sa nachádza aj vyhliadka na hrebeň Nízkych Tatier, Ďumbier aj Chopok. Len si tú vyhliadku treba pohľadať :) je značená na mapách.

Túra na Slemä sa často spája s pokračovaním na vrch Ohnište, známy skalným oknom, ktoré vidno už z Jánskej doliny. My sme mali v nohách už skoro 12 km, pred sebou ďalších 8 a hodina pokročila, preto sme sa vybrali naspäť. V Stanišovskom sedle sme ale odbočili doľava na žltú turistickú značku, ktorá nás doviedla k Stanišovskej jaskyni. Táto varianta trasy bola omnoho kratšia ako cez Smerekovicu a pri jaskyni sme boli asi za hodinu.

Stanišovskú jaskyňu určite odporúčame navštíviť, je to neosvetlená jaskyňa, preto každý návštevník dostane vlastnú čelovku. Skrátka iný zážitok ako inde :)

Od Stanišovskej jaskyne to už bolo len 40 minút po asfaltovej ceste naspäť k autu. Celkovo nám túra trvala niečo cez 7 hodín. Na budúce určite vyskúšame variantu aj s vrchom Ohnište a cestou naspäť cez Svidovské sedlo. Necháme to ale asi na letné dni, s nástupom od Stanišovskej jaskyne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek a nezmeškajte žiadnu zo skvelých ponúk