Tip na túru: Rovná Hoľa v Nízkych Tatrách

Štart: Starobocká dolina

Vchol: Rovná Hoľa (1723 m n.m.)

Cieľ: Vyšná Boca, Starobocká dolina

Dĺžka: 10,5 km

Čas: 4,5 hod

 

Zima z Tatier nie a nie odísť a tak sme sa vybrali opäť na zimnú turistiku, aj keď bez lyží. Trasa je ale vhodná aj na skitouring, najmä ak záver strihnete cez svah Bačova Roveň.

Začiatok trasy vedie po cestičke popri chatách, len s miernym stúpaním. Po asi hodine prichádzame pod sedlo a tam začína to pravé stúpanie. Sneh je našťastie zamrznutý a tak sa moc neprebárame, svah pre lepšiu zvládnuteľnosť traverzujeme. Po asi pol hodine intenzívneho stúpania prichádzame do Bocianskeho sedla. Nachádza sa tu prístrešok a tiež sa odtiaľto naskytajú prvé výhľady. Môžeme vidieť hrebeň Nízkych Tatier až na Ďumbier a ak sa dobre zadívame, uvidíme aj Štefánikovu chatu. Mnoho turistov a lyžiarov práve tu odbáča doľava a pokračuje smerom k Ďumbieru. My sme sa ale vybrali po zelenej značke na opačnú stranu, smerom na Rovnú Hoľu. Po hrebeni sme šli úplne sami, sem tam sme zazreli iba zafúkané lyžiarske stopy. Výhľady boli stále krajšie, na všetky strany. Prechod na Rovnú Hoľu nám trval asi dve hodiny, ale bez snehu by to bolo určite rýchlejšie. Sem tam sme sa v kosodrevine prepadli po kolená do snehu a to dosť zdržovalo :)

Na vrchole sme boli opäť sami. Rovná Hoľa je naozaj Hoľa. Široký vrchol, kde má človek chuť si ľahnúť a len tak sa slniť, pričom sa pozerá na celú panorámu Západných a Vysokých Tatier na jednej strane a hrebeň Nízkych Tatier na druhej strane.

My sa neradi vraciame po tej istej trase naspäť, preto po opaľovačke na vrchole sme pokračovali ďalej po zelenej značke. Tu už snehu postupne ubúdalo, až sme zrazu chodili po tráve. Na neoznačenom vrchole Chopec sme odbočili doprava a cez Komplík zbehli dole po lyžiarskom svahu Bačova Roveň. Odtiaľto je tiež krásny výhľad na Západné Tatry. Záver trasy vedie cez dedinu Vyšná Boca, ktorá je naozaj nádherná. Cítiť z nej tú pravú históriu kedysi známej baníckej obce, s pôvodnými drevenicami. Určite si raz prídeme prejsť čisto len celú Vyšnú Bocu, kde sa nachádzajú aj staré baníckej štoly.

Je to taká poldenná turistika, bez snehu bude určite jednoduchšia, ale trochu kondičky určite treba mať. Celkové stúpanie je ale necelých 700 m, čiže ľahšia turistika.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek a nezmeškajte žiadnu zo skvelých ponúk