Tip na túru: Predná Magura

Štart a cieľ: Partizánska Ľupča

Čas: 3 hod

Prevýšenie: 562 m stúpanie

Vrchol: Predná Magura 1172 mnm

 

Prvá marcová nedeľa síce nebola moc teplá, ale slnko svietilo a lákalo tak do prírody. Rozhodli sme sa preto pre ľahšiu turistiku v rámci okresu Liptovský Mikuláš, keďže lockdown stále pretrváva. Výstup na Prednú Maguru začína za obcou Partizánska Ľupča, neďaleko Archeoparku Liptovia. Sneh už z lúk zliezol a tak sa v prvej polovici viac menej brodíme v blate. Výstup je pohodový, prevýšenie nie je veľké a výhľad na Západné a Vysoké Tatry nás sprevádza prakticky celú dobu. Vrchol sme dosiahli za cca 1,5 hod, pred koncom bolo stúpanie trošku väčšie.

Z vrcholu Predná Magura sú výhľady na všetky strany a pozorovať môžete Vysoké Tatry, Západné Tatry, Chočské Vrchy, Malú Fatru, Veľkú Fatru a hrebeň Nízkych Tatier. Na vrchole sa nachádza posedenie a krytý prístrešok.

Hore fúkal nepríjemný studený vietor, preto sme sa moc nezdržali. Určite sa sem ale vrátime opäť, chodník vedie aj ďalej po hrebeni.

Zostup bol rýchly, miestami šmykľavý a blatistý, no k autu sme to zvládli bez ujmy. Navyše sme po ceste čítali správy o víťazstve Petry Vlhovej v SP v Jasnej, takže sa nám šlo o to lepšie :)

Odporúčame ako ľahkú turistiku napríklad na nedeľné popoludnie.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek a nezmeškajte žiadnu zo skvelých ponúk