Tip na túru: Minčol vo Veľkej Fatre

štart: Liptovské Revúce

cieľ. Liptovské Revúce

čas: 4,5 hod

trasa: 12 km

prevýšenie: 672 metrov stúpanie

 

Veľká Fatra, na rozdiel od Tatier, má v zimnom období sprístupnené všetky chodníky. Je tak skvelou alternatívou na zimnú turistiku či skialpinizmus a z Liptovského Mikuláša je dosiahnuteľná do 45 minút autom.

My sme využili takmer jarné počasie v predposledný februárový víkend a vydali sa na vrch Minčol vo Veľkej Fatre. Pozor, Minčol sa nachádza aj v Malej Fatre, pri hľadaní trás sa teda netreba pomýliť :)

Trasa začína v Liptovských Revúcach, odkiaľ sme sa po červenej značke vydali miernym stúpaním smerom k vrcholu. Sneh bol zrána čiastočne primrznutý, preto sa šlapalo príjemne. Čím vyššie sme boli, tým krajšiu zimnú atmosféru sme mali okolo seba. Zasnežené a zafúkané stromy v kontraste s modrou oblohou boli naozaj nádherné.

Za necelé dve hodiny sme prišli k Sedlu pod Čiernym kameňom, kde sme sa napojili na hrebeňovku a ďalej pokračovali smerom na vrch Minčol. Snehu bolo hojne a slnko príjemne hrialo. Cestou sme stretli niekoľko lyžiarov - táto trasa je vhodná aj na skialp. Teraz bol sneh síce primrznutý a tak to na lyžovačku v prašane moc nebolo, no holé svahy boli veľmi príjemné a určite s čerstvým snehom poskytujú skvelú lyžovačku. Vrch Minčol nie je nijak označený, no zato poskytuje krásny kruhový výhľad, ako väčšina veľkofatranských vrcholov.

Na vrchole bol trošku nepríjemný vietor, preto sme rýchlo pofotili a zišli kúsok nižšie, kde to už bola typická opaľovačka na snehu. Pohľady nádherné a dole sa nám ani veľmi nechcelo. Celkovo nám výstup a zostup trval niečo cez 4 hodiny aj s početnými prestávkami na fotenie a občerstvenie, čiže je to skôr jednoduchší výstup. My sa sem určite vrátime aj v lete :)

Určite vám všetkými desiatimi odporúčame akúkoľvek turistiku vo Veľkej Fatre, určite neoľutujete. Prevýšenie je nižšie ako v Tatrách, zato výhľady sú až do Tatier a ešte ďalej.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek a nezmeškajte žiadnu zo skvelých ponúk