Maladinovo výzva: Poludnica

Maladinovo výzva: Poludnica

Poludnica je zalesnený vrch vo výške 1549 m n.m. Hovorí sa, že každý správny Lipták by mal na Poludnicu vyjsť aspoň raz. Je to kopec síce neveľmi vysoký, no napriek tomu pre dosiahnutie vrcholu je potrebné prekonať prevýšenie zhruba 900 m na pomerne krátkej vzdialenosti, čo robí z Poludnice pomerne náročný výstup. Odmenou sú ale výhľady na celú kotlinu, preto určite odporúčame urobiť si sem výlet počas Vašej letnej dovolenky na Liptove.

 

Po tom, ako sme si na začiatku jari urobili výlet na Babky v Západných Tatrách, sme sa rozhodli stráviť peknú sobotu práve výstupom na Poludnicu, podľa ktorej sme pomenovali jeden z našich apartmánových domov - ten s recepciou.

Na Poludnicu sa môžete vydať z viacerých lokalít - z Iľanova, zo Závažnej Poruby a z Liptovského Jána. My sme zvolili Závažnú Porubu - prevýšenie je tu síce najväčšie, no o to menšiu vzdialenosť je potrebné ujsť.

Žltou značkou sme sa vydali od Chaty Opalisko cestičkou na okraji lesa a prešli sme popri viacerých chatách, ktoré boli napriek krásnej sobote opustené. Po minutí poslednej chaty začalo mierne stúpanie dolinou, všade navôkol voňal les po nočnom daždi. Po asi hodine sme sa dostali do sedla Javorovica vo výške už cez 1000 m n.m.

A tu začalo to pravé, povestné stúpanie lesnými serpentínami na samotnú Poludnicu, ktoré trvalo asi hodinu a pol. Priamo pri cestičke asi v polovici trasy sa nachádza jaskyňa, v ktorej sa v roku 1944 schovávalo asi 40 židov. Vďaka pomoci obyvateľov Závažnej Poruby vtedy všetci prežili. Nachádza sa tu aj viacero bralnatých útvarov. Asi pol hodiny pred vrcholom sa stúpanie zmierňujem a už sem tam presvitá aj výhľad na liptovskú kotlinu, no fotáky zatiaľ nevyberáme a tešíme sa na vrchol. Po dvoch a pol hodinách stúpania sme sa ocitli na vrchole - Prednej Poludnici vo výške 1540 m n.m.

Výhľady sú tu naozaj krásne. Panoramatický pohľad na celú Liptovskú kotlinu, od Veľkého Choča až po Kriváň. Po prestávke na občerstvenie a fotenie i kochanie sa nekonečnými výhľadmi sme sa vydali na poslednú časť trasy - asi 10 minútovú prechádzku na Zadnú Poludnicu, ktorá je o čosi vyššia ako tá Predná.

Odtiaľto je zas skvostný panoramatický výhľad na Nízke Tatry, od Chopku až po Veľký Bok, na Krakovu Hoľu aj Sinú. Tu už ale naše putovanie skončilo a tak sme sa pomaly pustili naspäť.

A aj keď na celú liptovskú kotlinu svietilo slnko, nám sa dokonca ušlo zopár kvapiek, ktoré priniesli oblaky od Nízkych Tatier. Na zmeny počasia v horách skrátka treba byť pripravený.

V nohách sme mali niečo cez 10 kilometrov, prevýšenie cez 800 m a aj s prestávkou na vrchole nám to celé trvalo 4,5 hodiny. Je to teda ideálna poldenná túra pre aktívnejších ľudí, na sobotný obed sme už boli doma :)

Pri prechádzke na Poludnicu treba myslieť aj na to, že v tejto lokalite sa údajne nachádza naozaj veľké množstvo medveďov. My sme síce žiadneho nestretli, dokonca sme nevideli ani stopy, no treba sa mať na pozore.

 

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek a nezmeškajte žiadnu zo skvelých ponúk